tisdag 20 augusti 2013

#100. Packat och klart

På lördagens morgon tankades både bilen och sonen fulla (dock av olika vätskor), varpå en smärre romresa inleddes. Nåja, Rom och Rom. Snarare Örkelljunga. Dock var det den hittills längsta resan för sonen i hans fyra veckor långa liv.

Målet var alltså Örkelljunga. Eller snarare en lada utanför Örkelljunga, där lådor med sjuhundra tusen valsedlar för Frimodig Kyrka väntade på att öppnas, sorteras, packas om, tejpas igen, etiketteras och ställas på pallar. De färdiga lådorna skulle innehålla allt ifrån 2 000 till 16 000 röstsedlar. Allt specificerat av de listor som angav varje församling, pastorat och samfällighet som stod som slutlig mottagare.

Åtta frimodiga FK:are mötte upp. Fyraveckors sonen oräknad men närvarande i en ljusblå bärsele från BabyBjörn. ”Han har lite mer konturer nu”, kommenterade en av mina glada kollegor som senast såg sonen vid årsmötet i Linköping, när sonen fortfarande endast kunde anas som innehållet i en rund mage. En annan lika glad kollega konstaterade att sonen förmodligen var den nu yngste medlemmen i Frimodig Kyrka. Detaljen att sonen ännu inte löst sin medlemsavgift, var ett världsligt problem eftersom kassören ju fanns närvarande.

Sonen sov sig för övrigt igenom dagens övning, med undantag för ännu en matpaus med tillhörande blöjbyte. Inkomster och utgifter, som sagt var.

Övriga kånkade, packade, tejpade, fikade, packade lite till, klistrade och bockade av, allt under ledning av Jan Erik.

Möjligheterna för ett logistiskt haveri var stundtals oändliga. Tänk er ekvationen med sjuhundra tusen valsedlar, långa listor, kartonger i olika storlekar och åtta glada gamänger som deltar med stort engagemang. Det får väl ses som Herrens försyn att det inte uppstod större bekymmer (vad vi vet!) än att några vallokaler kommer att få lite fler valsedlar än vad som stod på listorna. Det får väl anses vara hanterbart.

När sista kartongen lagts på pallen två och en halv timme senare, kunde Jan Erik torka svetten ur pannan med ett förnöjt konstaterande att allt ju faktiskt gått relativt smidigt (om någon hade frågat honom om läget vid det tillfälle när Jan Erik trodde att det saknades en trave adressetiketter, hade denne någon nog fått ta del av en annan lägesbedömning).

Jan Erik var fortfarande nöjd under den efterföljande pizzalunchen. Extra nöjd blev han över att kunna påpeka att vi under timmarna i ladan trotsat alla fördomar om toppnamn på vallistor.

Tydligen är den allmänna uppfattningen i andra nomineringsgrupper att många gärna vill stå på valbara platser men delta så lite som möjligt i det praktiska arbetet. Så var icke fallet för Frimodig Kyrka i Lunds stift. Kandidaterna 1, 2, 4 och 5 till kyrkomötet kunde exempelvis alla beskådas in persona i ladan i Örkelljunga. Kandidat nummer 3 hade giltigt förfall – ty som sådant får väl ändå en mässa räknas?

Kanske kan detta till viss del förklaras av att ingen av oss låter det gå prestige i nomineringen? Jag tänker som så, och jag tror det samma gäller för mina medkandidater, att det inte är vi som individer som är viktiga i kyrkovalet – det är Kristus som är viktig i kyrkovalet. Om jag får förmånen och förtroendet att sitta i kyrkomötet eller inte är egentligen sekundärt. Det viktigaste är att det finns representanter där som låter Kristus stå i centrum och som värnar Svenska kyrkan som kristen kyrka. Tyvärr är det långt ifrån en självklarhet.

Nu kuskar kartongerna med valsedlarna Skåne runt med DHL. Den 15 september kommer de att ligga där och vänta på dig, när du kommer till vallokalen. För du ska väl rösta? Du vet ju hur man säger – avstår man från att rösta avsäger man sig samtidigt rätten att klaga efteråt. Tillåt mig att citera min kyrkoherde, som efter att ha lyssnat på långa klagovisor över tillståndet i en annan församling, utbrast: ”Det är ju ditt fel! Gå och rösta och ta med dig familj, vänner och kollegor så blir det ändring vid nästa val.” Det ligger faktiskt något i det.

Nu är jag en gång för alla ingen socialdemokrat, så jag anser att det viktiga är att du röstar efter din egen övertygelse. Anser du att Svenska kyrkan ska vara en politiskt styrd, synkretistisk intresseorganisation och en arena för diverse politiska manifestationer så är valet enkelt. Då bör du rösta S.

Anser du å andra sidan att Svenska kyrkan ska vara en kyrka fri från politisk agenda, en del av den världsvida kristna kyrkan, en bedjande, gudstjänstfirande gemenskap, vilande på Bibeln och bekännelseskrifterna, en kyrka med Kristus i centrum – då är valet ännu enklare. Då finns Frimodig Kyrka.

Valsedlarna är packade. Den 15 september öppnar vallokalerna.
Valet är ditt. Framtiden är kyrkans.


Valplattformen för Frimodig Kyrka kan du läsa här.

3 kommentarer:

  1. Klart att vi ska gå och rösta - på Frimodig kyrka - i valen till stiftet och kyrkomötet. Vad församlingen gäller finns där bara en lista och ingen på den har utmärkt sig i någon positiv bemärkelse. Grannen, som står på listan, är en svärjare och fifflare av stora mått och det imponerar inte...

    Härligt att höra att det inte är någon konkurrens mellan er som står på Frimodig kyrkas listor. Det är, som du skriver, Kristus som är viktig i valet.

    SvaraRadera
  2. Kanske var din son yngste FK-medlem i lördags, men inte nu. Måndag kl 8:18 föddes en 3730 g tung FK-medlem i Luleå stift som fått namnet Samuel

    SvaraRadera
  3. Har sedan länge lämnat Svenska Kyrkan. Men inte gett upp hoppet. Den dagen som sådana som du, och Frimodig Kyrka, får ett rejält inflytande, är jag beredd att återkomma. Är medlem i en pingstförsamling, men känner lika stor närhet med alla Jesus-centrerade människor, oavsett beteckningar, tillhörighet och annat.

    SvaraRadera