måndag 18 november 2013

#131. Äkthetskriterier för profeter

Vad får dig att tro att Guds röst har tystnat?

Har inte Kristus sänt oss den helige Anden som vägledning? Har han inte lovat oss att, i alla tider, sända män och kvinnor att bära Guds ord in i samtiden? Visst har han det – och Gud står vid sitt ord.

Nu vet jag inte vad ett löfte från en tankekonstruktion kan tänkas vara värt, men eftersom Kristus – för mig – är högst verklig, levande och närvarande, så är löftet väldigt mycket värt. Även om jag till naturen är en smått misstänksam och dyster individ, så vet jag så mycket som att om jag ska lita på någons löfte, så är det Guds löfte.

Gud har lovat att tala till människor i alla tider. Alltså talar Gud även idag. Orden är inte alltid dem vi vill höra, men de finns där.

Ja, de finns där. Men i dagens informationsflöde blir vi många gånger översköljda med budskap av alla möjliga slag, och Orden riskerar att drunkna i mängden av ord.

Många är de som idag utger sig för att representera ”rätt” kristen tro. Rösterna är högljudda och påstridiga. De kräver hörsamhet och lydnad. Att inte följa påbuden är att avslöja sin inskränkta oförmåga till att förstå ”rätt”, tolka ”rätt” och agera ”rätt”. Vissa tar sig friheten att häckla och håna de som ifrågasätter. Andra utger de sig för att vara bildade, kunniga och sända av Gud att förkunna sitt budskap. Med andra ord utger de sig för att vara profeter.

Några är det. Men inte alla.

Bibelns texter är tydliga på den punkten: Många kommer att utge sig för att vara sända av Gud, utan att vara det. Det har alltid funnits, och kommer alltid att finnas, falska profeter. Försiktighet anbefalles således.

Att någon exempelvis bär en prästskjorta (som jag) är ingen äkthetsgaranti. Det är inte flotta regalier, imponerande titlar eller antal utgivna böcker heller. Inte ens genomslagsförmåga i media kan användas som äkthetskriterium. De som använder världens språk attraherar möjligen världen och gör sig populära i världen. Men inte ens hundra tusen ”likes” på Facebook gör en profet.

Ofta är de sanna profeterna de mest ovilliga, de som är ovärdiga i världens ögon. Gud tänker annorlunda.

Så hur känner man då igen någon som de facto talar Guds ord?

Bibeln ger oss en grundkurs i att skilja mellan sanna och falska profeter. Den som ser Bibelns texter som historiska böcker i största allmänhet, lär väl inte lägga något större värde i råden som ges. För oss andra är de ovärderliga:

Mina kära, sätt inte tro till alla andar utan pröva om de kommer från Gud, ty många falska profeter har gått ut i världen. Så kan ni se vilken ande som är Guds: varje ande som erkänner att Jesus Kristus har kommit i mänsklig gestalt är från Gud, men den ande som förnekar Jesus är inte från Gud. Det är Antikrists ande, som ni har hört skall komma och som redan nu är i världen. Men ni, mina barn, är från Gud, och ni har besegrat de falska profeterna, ty han som är i er är större än han som är i världen. De kommer från världen, och därför talar de som världen, och världen lyssnar på dem. Men vi kommer från Gud. Den som känner Gud, han lyssnar på oss; den som inte kommer från Gud, han lyssnar inte på oss. Så kan vi skilja mellan sanningens ande och villfarelsens ande.”
1 Joh 4:1-6

Så vilka är Guds ord, och vad är det inte? Närhelst du befinner dig i en situation där du måste avgöra det, så ställ dig dessa tre frågor (och notera att detta självklart även gäller det du läser på denna blogg!):

1. Strider det jag hör mot Bibelns förkunnelser?

2. Vilken frukt bär det?

3. Har den som talar någon egen vinning i det som påstås?

Svårare än så är det inte. I ljuset av dessa tre frågor, framträder budskapets avsändare alltid med tydlighet.

6 kommentarer:

 1. Väldigt bra skrivet, Helena!
  Hade du blivit ärkebiskop hade jag återinträtt i kyrkan igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det så.....
   Tack ,tack, tack kära Helena min syster i Herren !
   Gud välsigne dig !

   Radera
 2. Jag har läst din blogg tillochfrån under en tid och tycker att din röst är viktig i informationsflödet....här rinner en bäck med porlande friskt vatten. I ovanstående blogg "Äkthetskriterier för profeter" finns klar undervisning och mycket av uppmuntran...den gör mig glad, men med skärpt vaksamhet både på min egen och andras förkunnelse....Guds röst har inte tystnat!


  SvaraRadera
 3. Men enligt uppenbarelseboken försöker väl Satan kopiera Gud i allt, även treenigheten? Vad jag uppfattat så motsvaras fadern, sonen och anden av Satans anti-tes, Satan, Anti-krist och den falske profeten, just den profeten skulle väl hålla med om allt som Jesus sade och gjorde, men förneka döden på korset, återuppståndelsen efter tre dagar, och färden till himlen för att sitta på Guds högra sida, dömande levande och döda? Finner det intressant att Muhammeds följare är också tvingade att förneka just dessa tre viktiga händelser som är det centrala i självaste Kristendomen..

  Har funderat ett tag om Muhammed är den falske profeten i profetiorna i uppenbarelseboken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi behöver inte gå till islam, vi har sådana förnekare i svenska kyrkan. Kanske är det de som kommer inifrån som är den större faran.

   Radera
 4. Så när en biskop i SvK offentligen uttrycker att bibelns texter nog inte vär tänkta att hålla i 200 år så är tolkningen m.h.a. kriterierna ovan solklar.

  Tyvärr har biskoparnas ansvarsnämnd inte samma kriterier.

  SvaraRadera