torsdag 6 februari 2014

#149. Förändringens vindar


”You don't need a weatherman to know which way the wind blows”, sjöng Bob Dylan när det begav sig. Textraden är hämtad ur låten ”Subterranean Homesick Blues” som rejtats som nummer 332 på Greatest Song of All Time av Rolling Stone magazine. Den legendariska videon kan du avnjuta här.

På Wikipedia går det att läsa mer om textraden i fråga:

In a 2007 study of legal opinions and briefs that found Bob Dylan was quoted by judges and lawyers more than any other songwriter, 'you don't need a weatherman...' was distinguished as the line most often cited.

John Lennon was reported to find the song so captivating that he didn't know how he'd be able to write a song that could compete with it. The group Firehose (former Minutemen members) took its name from another of the song's enigmatic warnings: 'Better stay away from those that carry around a fire hose...'”

Förändringens vindar blåser i Malmö. Vid årsskiftet upphörde Malmö samfällighet att existera och är nu Malmö pastorat. Sexton församlingar med sexton kyrkoherdar och sexton kyrkoråd slogs samman till sex enheter med en kyrkoherde (som även är kontraktsprost) och ett kyrkofullmäktige.

Förändringens vindar blåser och på sin Facebooksida hälsar Limhamns församling kyrkoherden välkommen med en hälsning som ursprungligen beskrev Pippi Långstrump: ”Är man stark måste man också vara snäll!”

Den 19 januari hölls festhögmässa i S:t Petri kyrka i Malmö. Kyrkoherde Anders Ekhem mottogs under storslagna former. Efter mässan välkomnade en av församlingsherdarna sin kyrkoherde med ett fång tulpaner och just det ovan nämnda Bob Dylan-citatet: ”You don't need a weatherman to know which way the wind blows”.

Festhögmässan filmades och går att se här. Predikan börjar exakt en timme och två minuter in i sändningen.

Fler tankar får vi ta del av i Malmö pastorats eget magasin Trovärdigt, som under förra året ersatte Amos (som ansågs för dyrt att dela ut). Trovärdigt hittar du som pdf på Malmö pastorats hemsida. Anders Ekhem står för förordet i magasinet, denna gång skriver han under rubriken Generositet:

Rättvisa är viktigt. Vi lever i en orättvis värld. I en orättvis stad. Ingen får acceptera att barn långt borta eller nära lever under orättvisa förhållanden. Samtidigt är livet orättvist. Att barn får växa upp under olika förutsättningar är inte en fråga om barnkalasets millimeterrättvisa, utan om orättfärdighet.

Jag tror på en generös Gud. Ett generöst liv. Livet som flödar över av möjligheter om vi bara delar med oss. Om vi släpper det krampaktiga taget om oss själva och det som är vårt. Om vi inte kräver millimeterrättvisa när tårtan ska skäras upp. Malmö är en stad fylld av möjligheter, färger, språk och kulturer. Malmö är en generös stad i all sin mångfald. I denna färgrika stad funkar det inte med det trygga folkhemmets millimeterrättvisa. Det blir orättfärdigt. Här behövs möten över gränser. Nyfikenhet mot det nya och generositet till det okända.

Tårtspaden drar gränser och avskiljer ditt från mitt. Att vara kyrka är att tro på en generös Gud som ständigt överskrider gränser. En generös, modig och varm kyrka. Det är när vi ger av vår egen bit som tårtan räcker längre.”

Kyrkoherden har en viktig poäng. På få ställen i Sverige är orättvisorna så tragiskt påtagliga och segregationen så motbjudande knivskarp som i Malmö, staden som i en annan av magasinets rubriker beskrivs som staden där framtiden bor. Här går det inte att ducka för nöden, konflikterna och våldet. Antisemitismen frodas så till den milda grad att judar avråds från att besöka staden, härom året skedde etthundra skjutningar och Malmö stad betalar årligen ut en miljard (!) i socialt stöd.

Här, om någonstans, behövs evangeliet förkunnas. Här behövs den kristna missionen. Här finns ett skriande behov av möten med Kristus som skapar tro och omvändelse. Därför är det glädjande att vår kyrkoherde brinner för rättvisefrågorna och han kommer att vara ett viktigt föredöme för oss alla när det gäller att dela med oss av våra tårtbitar.

Hur framtiden kommer att se ut återstår att se. Förhoppningsvis är den ljusare än nuläget. Klart är dock att det var en mäktig man som installerades i S:t Petri, en man som har rekryterat besättningen och nu kommer att styra skeppet Pastoratet in i den framtid som är Malmös.

Förändringens vindar blåser i seglen och för oss sakta framåt. Jag googlar på ”Subterranean Homesick Blues lyrics Dylan” och hittar församlingsherdens citat i sin kontext:

Look out kid
Don't matter what you did
Walk on your tip toes
Don't try, 'No Doz'
Better stay away from those
That carry around a fire hose
Keep a clean nose
Watch the plain clothes
You don't need a weather man
To know which way the wind blows.”

1 kommentar:

  1. Dylan när han var som mest kristen (?)

    http://www.youtube.com/watch?v=75_ceACC7-o

    SvaraRadera