tisdag 21 maj 2013

#73. Tema med variationer

Biskop Eva Brunne är tydligen inte så engagerad i det där med Jesus. I alla fall inte att döma av hennes inställning till Jesusmanifestationen som hölls nu i helgen, några kvarter från stiftskansliet.

Helt diskret var inte manifestationen. Femtontusen personer deltog. Dock ej biskopen i Stockholms stift. Hon visste inte ens om att den hölls – och det får väl anses skickligt på sitt sätt att lyckas undvika den informationen.

I en intervju i tidningen Dagen får läsaren ta del av biskopens inställning till Jesusmanifestationen. Det är intressant och skrämmande på sitt sätt.

Johanna Andersson har redan reflekterat över detta på bloggen Kristen Opinion. Jag kan inte göra det bättre, så jag avstår och hänvisar istället till hennes text.

Jag har däremot tagit mig friheten att använda mig av biskopens citat ur Dagen, för att göra vissa variationer på detsamma. När du läser dem, fråga dig då vilka citat som varit tänkbara att uttala som representant för Svenska kyrkan, utan att få kraftfulla reprimander för det.

Låtom oss testa. Först biskopens citat i original:

Om Jesus
”Jag är inte alls engagerad i detta så jag har ingen som helst uppfattning. Enskilda församlingsmedlemmar är självklart med i Jesusmanifestationen, men vi har inte blivit inbjudna att vara med. Jag säger inte att den är överflödig, men jag har ingen åsikt i frågan.”

Detta går tydligen utmärkt att säga och uttalandet kan också passera relativt obemärkt. Nu testar vi några variationer på temat:

Om rättvisefrågor
”Jag är inte alls engagerad i detta så jag har ingen som helst uppfattning. Enskilda församlingsmedlemmar är självklart med i rättvisemanifestationen, men vi har inte blivit inbjudna att vara med. Jag säger inte att den är överflödig, men jag har ingen åsikt i frågan.”

Om religionsdialog
”Jag är inte alls engagerad i detta så jag har ingen som helst uppfattning. Enskilda församlingsmedlemmar är självklart med i manifestationen för religionsdialog, men vi har inte blivit inbjudna att vara med. Jag säger inte att den är överflödig, men jag har ingen åsikt i frågan.”

Om miljöarbete
”Jag är inte alls engagerad i detta så jag har ingen som helst uppfattning. Enskilda församlingsmedlemmar är självklart med i miljömanifestationen, men vi har inte blivit inbjudna att vara med. Jag säger inte att den är överflödig, men jag har ingen åsikt i frågan.”

Om HBTQ
”Jag är inte alls engagerad i detta så jag har ingen som helst uppfattning. Enskilda församlingsmedlemmar är självklart med i Pride-manifestationen, men vi har inte blivit inbjudna att vara med. Jag säger inte att den är överflödig, men jag har ingen åsikt i frågan.”

Om asylfrågor
”Jag är inte alls engagerad i detta så jag har ingen som helst uppfattning. Enskilda församlingsmedlemmar är självklart med i Reva-manifestationen, men vi har inte blivit inbjudna att vara med. Jag säger inte att den är överflödig, men jag har ingen åsikt i frågan.”

Det går säkert att komplettera med x antal andra exempel också, för den delen. Men jag nöjer mig här – och med att konstatera att det tyvärr tycks finnas fog för misstanken om att den där Jesus är rätt så ointressant i vissa svenskkyrkliga sammanhang.
 
Eller mer precist: Jesus som Kristus, världens unike Frälsare är ofta rätt så ointressant. Jesus blir intressant först när han kan användas för att berättiga ens personliga engagemang i andra frågor (vilket jag skrivit om bland annat i #41). Som exempelvis de ovan nämnda.

Missförstå mig rätt. Alla ovan nämnda frågor är viktiga. Jätteviktiga. Men för den kristne är frågan om Jesus viktigast av dem alla. Fokuserar vi på Jesus, kommer vi även att engagera oss i de övriga frågorna, just för att de handlar om medmänsklighet och om att värna Skapelsen.

Och apropå temat med variationer: Jag misstänker tyvärr att det bara är just citatet om Jesusmanifestationen som skulle vara tänkbart och accepterat i den kyrkliga kontexten. Att en biskop, eller präst för den delen, skulle uttrycka sig på ett liknande sätt om någon av de andra, ovan nämnda frågorna, vore otänkbart.

Tänk om en biskop inte kände till eller sade sig vara ”inte alls engagerad” i Pride-festivalen eller Reva-manifestationen? Eller sade sig ha ”ingen åsikt i frågan”? Då hade den biskopen fått sälla sig till de bannlystas skara (och hos oss börjar det bli trångt).

Men det finns en likhet mellan mig och biskopen – jag var tyvärr inte heller med på Jesusmanifestationen. Jag befann mig 65 mil bort så jag gick med i kippavandringen i Malmö istället. Och en kippavandring torde väl kvala in på listan av frågor där biskopen är både engagerad och har en uppfattning i frågan?

1 kommentar:

  1. Sten Sture dä22 maj 2013 08:04

    Du borde bjudit in malmöjudarna till Jesusmanifestationen och följt med. Då hade du räddat många själar i samma smäll om ordspråket ursäktar.

    SvaraRadera