onsdag 4 december 2013

#138. Kristofobi i avslutningstid

Det var inte en fråga om om, utan om när. I takt med att luckorna i adventskalendrarna öppnas uppstår frågan lika säkert som amen i kyrkan: ska skolavslutningen hållas i kyrkan eller ej?

Lokalorganet Norrtelje Tidning meddelar i en artikel att kristofobin i Norrtälje nått oanade höjder. Inte bara ansåg Kvisthamraskolans rektor församlingens kyrka vara så skadlig för barnen att man istället valde att hålla avslutningen i skolans gymnastiksal – nej, rektorn tog ytterligare ett steg för att garantera att ingen otillbörlig kristen skolning eller påverkan sker.

Texterna till julpsalmer och julsånger skulle censureras.

En förälder berättar: ”Barnen kom hem och var ledsna, de förklarade att de inte skulle få sjunga ord som gud, kristus och jul. Detta för att man är rädd att någon ska känna sig diskriminerad.”

Att det är rädslan för att någon ska uppfatta sig diskriminerad som ligger bakom de impopulära besluten bekräftas av rektorn. ”I diskrimineringslagen anges att ingen får diskrimineras på grunder som rör kön, sexuell läggning, religion, etnicitet ... Om ett endaste barn riskerar att uteslutas på grund av saker vi gör i skolan så får vi inte göra det”, säger rektorn till Norrtelje Tidning.

Med den inställningen får nog skolan lägga ner all form av verksamhet. Sanningen är nog att det alltid kommer att finnas föräldrar (mer sällan barn) som har invändningar mot skolans verksamhet. Det är bra att skolan lyssnar och tar hänsyn, men det kan inte vara rimligt att blotta misstanken om att någon kan komma att känna sig utesluten förhindrar majoriteten från att fira en önskad tradition.

Nåväl.

Föga förvånande gick både barn och föräldrar i taket över initiativet och inget ont som inte för något gott med sig. Tydligen har skolans rädsla för julens kristna inslag fått föräldrarna att organisera sig. När tidningsartikeln skrevs var omkring femtio föräldrar medlemmar i den nystartade Facebookgruppen Rädda julen i Kvisthamraskolan Norrtälje. I skrivande stund är antalet medlemmar 330.

Resultatet lät inte vänta på sig. Rektorn har nu ändrat sig. Julsångerna får framföras. Ocensurerade. Till Norrtelje Tidning säger han att det ”skedde ett missförstånd som ledde till ett förhastat beslut”.

Att korrigera förhastade beslut är ju alltid ett steg i rätt riktning, kan jag tycka. Men skolbarnen är även fortsatt hänvisade till gymnastiksalen. Att följa barnens önskemål och besöka kyrkan är inte att tänka på. När det blev känt att man planerade att bojkotta skolans avslutning i gymnastiksalen och på eget initiativ besöka kyrkan istället, skickade rektorn istället ut ett informationsbrev där han upplyste om att det råder skolplikt...

Informationsbrevet har lagts ut på Facebookgruppen och kan läsas här. Notera gärna användandet av VERSALER.

Till Norrtelje Tidning specificerar han sig:

Det verkar finnas en tanke om att skolan ska genomföra kristna traditioner. Men det är den etik som kännetecknar kristen tradition, genom bland annat rättskänsla och generositet, som vi ska förmedla. Det är inte samma sak.”

Nej, det är inte samma sak. Men skolan har de facto till uppgift att skola våra barn, och i den uppgiften ingår att utbilda dem om att det som nu marknadsförs som ”vinterfest” ursprungligen kallades för jul, att majoriteten svenskar firar jul, varför dessa firar jul och hur detta kan ske – och pedagogisk forskning visar att man lär sig allra bäst genom att få uppleva.

Allra viktigast är det väl att undervisa de barn som av en eller annan anledning inte får denna skolning hemifrån? Jag har mött många konfirmander som aldrig tidigare besökt en kyrka förutom under skolavslutningarna. Är det schysst att förneka dem den allmänbildningen?

Jag upprepar vad jag tidigare sagt angående skolavslutningar i kyrkor: Hittills har, mig veterligen, inte en enda elev självantänt eller fått bestående men av att höra en bön eller utsättas för en välsignelse. Däremot tror jag mig veta att en ansenlig mängd barn uppskattat detsamma.

Men i ljuset av att SVT denna december lär våra barn att det var familjen Hedenhös som uppfann julen, så är inget längre förvånande.

För egen del stärks jag av den kraft som kyrkan, bönen och välsignelsen tillskrivs. Är vi så ”farliga” så måste vi ju ha verkligt sprängstoff att erbjuda!

Dessutom kan jag inte hjälpa att fundera på hur de censurerade julpsalmerna löd...

PS. Under kvällen tycks Facebookgruppen ha tagits bort från allmänhetens blickar. Tydligen hade gruppen uppmärksammats av krafter som belyste detta ur ett annat perspektiv än föräldrarna önskade. Norrtelje Tidning finns dock kvar. DS.

11 kommentarer:

 1. Kyrkan har ju möjligheten att ordna en julgudstjänst UTANFÖR skoltid för alla barn och ungdomar som vill. Den kan vara hur mysig och kristen som helst för utanför skoltid är det väl KYRKAN som BESTÄMMER! Man kan bjuda på lite fika eller mat, även skinksmörgåsar. Kristna äter ju det. Man behöver inte be NÅGON om tillstånd. Barnen kan få lite klappar, t ex små kristna sånghäften som de kan använda under gudstjänsten och ta med sig hem och kanske nån liten söt grej med Jesusfamiljen + lite frukt, pepparkakor och godis. Om allt detta är FRIVILLIGT så är det väl inga problem?

  En anonym en

  SvaraRadera
 2. Så här vackert kan det se ut och låta när en ung man sjunger Stilla Natt. Han ser ju inte ut att ha tagit skada av julens budskap precis! :)

  http://www.youtube.com/watch?v=RZWMc_CKCw4

  En anonym en

  SvaraRadera
 3. Varför firar svenskarna jul? Föresten varför heter det jul?

  SvaraRadera
 4. Religionsfrihet innebär också frihet FRÅN religion, oavsett vilka profeter eller gudar som prisas. Något som kramare av diverse religioner ofta tycks glömma. Särskilt borde frihet FRÅN religion gälla barn, som utsätts för tillräckligt med dumheter ändå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders Persson5 december 2013 09:46

   Hmm, javisst, men ditt resonemang förutsätter att det också är dumheter. Vilka goda skäl finns det till att också tro att det är dumheter?

   Radera
  2. Den indifferenta arrogansen är nog bland de svåraste och mest pinsamma varianterna av religion som bjuds. Henrik Tikkanen: "Ateister blir dom som tror att Gud annars inte lägger märke till dom."

   Radera
 5. Skolavslutningsdiskussioner skapar mycken smärta. I min församling var man överens om att inte vika ner sig. Jag tog Jesus som exempel och det blev ett liv utan like. Det höll på att kosta mig jobbet. Men jag är kvar men jag får inte ha någon kontakt med skolan i fortsättningen.

  Lider med de som växer upp i vacuum. De förstår inget av vår kultur. Kan inget av de talesätt som har sin grund i Bibeln. Förstår oftast inget om att man ska finnas för andra. De ska bara tänka på sig själva. Bara de lyssnar på sig själva så handlar de rätt.

  Tyvärr är vi på väg in i ett postkristet samhälle. Med allas dess konsekvenser.

  SvaraRadera
 6. Så ledsamt med så förstockade rektorer.

  Och ska ingen riskera att känna sig diskriminerad blir det knappast någon verksamhet kvar i skolan. Det första som torde ryka är gymnastikundervisningen. Snacka om att få känna sig utanför.

  Vad gäller pratet om skolplikt känns det som om rektorn bara försöker sätta sig på föräldrarna. Går barnen till kyrkan istället får han väl betrakta det som vanligt skolk och det brukar man ju inte vara så bra på att ta tag i. Det händer ytterst sällan att det blir tal om att med tvång föra barn till skolan med stöd av skolplikten och då gäller det fall där barnens skolgång i princip har upphört.

  Därtill är det så otroligt enfaldigt att tro att bara barnen skyddas från all form av religion så är allt gott och väl. Barn påverkas hela tiden och påverkas de inte åt det ena hållet så påverkas de åt det andra. Inte konstigt att den psykiska ohälsan bland unga lär vara större än någonsin när vuxna inte tar sitt ansvar utan tror att barnen kan leva i ett vacuum.

  Dessutom är den grundlagsskyddade religionsfriheten ursprungligen en rätt TILL religion, inte tvärtom som många i dag tycks tro. Men för all del, ateisterna behöver inte oroa sig; deras tro får väl betraktas som en religion och då har de rätt till den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt riktigt att barn påverkas hela tiden - och vill inte föräldrarna visa vilken religion de har samband med, så finns det andra som fyller detta vacuum som uppstår i barnets fostran: de kan då alltför lätt bli hjärntvättade på ett sätt som du som förälder aldrig anat.
   Vidare påståendet (i ett annat inlägg) att religionsfrihet skulle menas vara frihet FRÅN religion är en djupt okunnig föreställning som bara vittnar om den personens akuta brist på kunskap om våra lagar, vårt samhälle och dess historia.

   Radera
 7. Jag har funderat på en sak. Det sägs man att det är av hänsyn till invandrar barn med en annan religion som man inte firar jul- och skolavslutningar i kyrkan. Då tänkte jag som så, att har det någonsin sagts att julavslutningen firas inte av hänsyn till alla barn vars föräldrar är Jehovas Vittnen? Dessa barn har fått sitta i korridorerna medan klasskamraterna gjort julpyssel, aldrig har det tagits hänsyn till dessa barn i samband med luciafirandet. Jag tycker att det verkar vara skillnad på plätt och pannkaka.

  SvaraRadera
 8. Det jag har svårt att förstå är att de politiker som frustande av indignation fördömer barnens skolavslutningar i kyrkan, samtidigt mer eller mindre tvingar ritualslaktat kött på barnens matsalsbord.

  Ja, det är ibland svårt att navigera de politiskt korrekta farvattnen..

  SvaraRadera