torsdag 4 april 2013

#50. Öppet brev till Helle Klein

Det sägs att en grävling släpper taget först när benen krossas. Tydligen är det en skröna, men när jag var liten sa min mamma till mig att bära en pinne med mig när jag gick i skogen utanför mitt hus. Bara ifall att. Bet grävlingen skulle jag knäcka pinnen. Förhoppningsvis skulle den släppa taget då.

Nu har jag vuxit upp och insett att det finns värre faror i skogen än aggressiva grävlingar, och att det inte hjälper att bära med sig en pinne.

Innan jag gick hem idag, så läste jag din senaste ledare, Helle. En kollega tipsade mig. ”Jag är verkligen ledsen att behöva be dig läsa detta, men jag tror du måste göra det” sa hon. Så jag läste.

Tillåt mig därför travestera på din rubrik och fråga: Var går gränsen, Helle Klein?

Var går gränsen? När är det nog? Vad krävs för att ni ska sluta? Jag har frågat min biskop Antje, men hon ville, eller kunde, inte svara. Nu frågar jag dig. Var går gränsen?

Både du och jag vet att jag varken är rasist eller högerextremist, så ärliga mot varandra kan vi faktiskt vara.

Både du och jag vet att det är meningslöst för mig att försöka bemöta och korrigera de ”sanningar” ni aldrig tycks tröttna på att skrika ut. Vi vet båda att det handlar om uns av verklighet, kompletterat med lögner och speglat i det oförsonliga hatets spegel.

Både du och jag vet att vi inte har en konflikt med varandra. Du får tycka precis vad du vill, du får tycka att jag har hur fel som helst. Men bemöt mig för det jag säger och gör istället för att göra mig till någon jag inte är. Om du verkligen bemödade dig att se vad jag står för, skulle nog inte ditt hat vara lika förblindande. Jag har alltid efterlyst dialog och jag tror att både du och jag skulle vinna på att faktiskt mötas respektfullt.

Både du och jag vet också att du kommer tillåtas hålla på så här hur länge som helst. På ditt foto bredvid ledaren ler du i din prästskjorta. Jag förstår det. Jag skulle också le om jag hade fribrev och rundligt ekonomiskt bidrag för att kunna göra exakt vad jag vill. Även om det innebär att krossa och förgöra människor i kärlekens namn.

Ingen kommer att stoppa dig. Därför frågar jag dig igen. Var går gränsen, Helle Klein?

Min dröm är att kunna gå och lägga mig utan rädsla för vad ni kokat ihop till imorgon.
Min dröm är att kunna koncentrera mig på att vara en god präst för min församling, en bra mamma till mina barn och en god livskamrat till min man.

Min dröm är att få vara den jag är – inte den ni gör mig till.

Så var går gränsen? När är det nog? Vad krävs för att ni ska sluta? Räcker det med att jag säger upp mig? Ni har fått mig omplacerad, tydligen räckte inte det.

Får jag behålla min puls, eller ska jag dö? Vill du att jag gör det själv, eller vill du avsluta mitt liv mer direkt? Det vore säkert, i dina ögon, en god kristlig handling. Kanske blir du verkligen biskop efter det.

Jag är ingen demon. Jag är någons mamma, någons partner, någons vän, någons dotter. Jag råkar också vara präst i en underbar församling, engagerad i kyrkliga frågor och hysa vissa teologiska åsikter som skiljer sig från dina.

Detta sista gör mig alltså till den tavla på vilket ditt hat kan projiceras för att dina syften ska vinnas. Priset för det är mitt arbete, min familj, mina vänner, mitt anseende, min hälsa och mitt liv.

Är det verkligen värt det? Förutsatt att vi båda tror på den Frälsare vars kyrka vi vigts att tjäna, så ska vi en dag få svara för våra handlingar.

Så var går gränsen, Helle Klein? Var går gränsen?

25 kommentarer:

 1. Bengt Johansson5 april 2013 00:17

  Mycket bra rutet, Helena! Men frågan är om någonting alls biter på Helle Klein. Hon verkar inte mottaglig för fakta och verklighet.

  Hennes vänsterideologi och fördomar mot dig och andra "oliktänkande" tycks ha förstört Kleins omdömesförmåg och möjligheten till en saklig analys. Mitt bestämda intryck är att hon är ett offer för intellektuell hjärntvätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta var också en mycket bra gjord bedömning AV Helle Klein - hon SOM präst??? Det var mitt första intryck då jag fick reda på det. Jag frågade mig, hur kan en så vänsterpolitiserad tidningsredaktör bli präst i svenska kyrkan? Har man inte större krav för att bli en "Guds apostel/budbärare" i den svenska kyrkan? När ska vi vänta att en f d Hells Angel-medlem också kan bli präst, från en dag till en annan, en stalinist, en som hyllat Pol Pot m fl?

   Radera
 2. Hon är riktigt obehaglig. Stå på dig Helena!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med lätt. Nästan så man blir lite mörkrädd när man ser hene...

   Radera
 3. Du kanske skulle stämma träff med Helle Klein i en rättssal. Jag tror inte att en journalist har fribrev att ägna sig åt rent förtal av en person?
  Rune

  SvaraRadera
 4. Har du länken till det Helle Klein har skrivit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej billochbella,

   Helles ledare hittar ni här: http://dagensseglora.se/2013/04/04/var-gar-gransen-frimodig-kyrka/

   Varma hälsningar
   /Helena

   Radera
 5. Din sorg smärtar mig. Dessvärre är det nog så som Bengt Johansson skriver, nämligen att Helle Klein inte är mottaglig för fakta och verklighet.

  När jag själv har mött svårigheter har Gud mycket tydligt genom sitt ord sagt till mig: Var inte rädd! Det har varit en enorm lättnad. Hoppas du kan ta till dig samma ord.

  På en punkt i ditt brev har du dock fel. Jag är helt övertygad om att du INTE skulle stå i prästskjorta och le medan du krossade och förgjorde människor i kärlekens namn.

  SvaraRadera
 6. OK, Helena. Helle Klein kör ett "drev" mot dej och Frimodig Kyrka. Överdrifter förekommer från hennes sida och bör påtalas/korrigeras. MEN. Om det är ett faktum att du varit känd som sympatisör till (om inte medlem i) Sverigedemokraterna och av dem fått vissa uppdrag som journalist eller medborgare (otillfrågad?), så tycker jag som FK-medlem att det är av visst intresse. Även om det är Helle Klein, som jag i övrigt inte sympatiserar med, som påpekar saken.

  Jag tror inte att du är rasist (fast det påstår ju i o f s knappast några att dom är). Men kanske lite politiskt naiv om du tror att SD - p.g.a. Jimmie Åkessons ansiktslyftning - blivit "som vilket parti som helst." Får du förtroendeuppdrag inom FK tycker jag som FK-medlem att jag vill veta hur du ser på ditt förflutna (jo, det gäller även Dag Sandahl som "vänsterextremist" ;). Det funkar i varje fall inte att bara plötsligt hävda att du nu är "opolitisk".

  Jag ber för dej och din situation. Men vad är det som säger att inte Helle Klein också gör det? Hon vill knappast ta död på dej (det vore verkligen förtal att hävda det). Hon kanske verkligen vill hjälpa dej att tydligare bryta med vissa ideologiska strömningar/kopplingar (precis som vi nog önskar att Helle skulle göra; i våra sammanhang är det ju f.ö. vanligt att påtala kopplingar hos gästtalare i palestinagrupper och dylikt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt skulle dom partier som driver en extrem och ansvarslös invandringspolitik vara vilkea partier som helst?
   Med tanke på förd invandringspolitik blir Sd inte mer extremt än något annat parti. Ibland ser man inte skogen för träna brukar det heta.

   Mvh
   Nils

   Radera
 7. Bara en tanke, kanske du helt skulle sluta bry dig om Helle Klein & Co
  Jag tror aldrig att du kommer någonstans i diskussionen där. Jag anser inte det skulle vara att ge upp, snarare tvärtom, du skulle visa på en annan väg.
  Gör allt du tror på, gör det du vet är rätt och lev sant. Du vet att du står på den Segrandes sida!
  Allt gott till dig! Var vis och modig!
  Anna

  SvaraRadera
 8. Staffan Wadström5 april 2013 18:36

  Blir djupt rörd, och upprörd, över din text och agerandet från Segloragänget. Men jag tror som Anonym att man får ignorera dessa skribenter, och inte låta dras med i deras illvilliga skriverier.
  Blir lite förundrad över hur en person som HH, prästvigd i Svenska kyrkan, kan välja hatets och falskhetens väg, istället för kärlekens och sanningens. Men hon är ju uppenbarligen mer vänsterpolitisk megafon än andlig ledare.

  SvaraRadera
 9. Elin Eriksson5 april 2013 21:17

  Jag tittade på den utmärkta TV-serien "the Bible" nu i påsk. I det sista avsnittet skildrades hur Saul, senare Paulus, iscensatte och deltog i stenandet av den kristne avfällingen från den judiska tron Stefanos. Skådespelaren som spelade Saul gestaltade på ett väldigt starkt sätt Sauls egenrättfärdighet, dvs. hans totala tillit till att han agerade i det rättas, det sannas och det godas namn när han nitiskt bekämpade folk med fel åsikter. Det är så uppenbart att Helle Klein och Mattias Irving från Seglora Smedja utkämpar samma krig. Det obehaliga är att de har frikort från Stockholms Stift att använda valfri vapenarsenal samt ekonomiskt stöd i form av en orättfärdigt upptagen kollekt.

  Saul mötte Kristus, vände om och ångrade sin synd. Kommer Klein och Irving att frivilligt kliva ner från sina hemsnickrade domarsäten innan det är för sent eller blir det vår Herre som får ta itu med denna uppgift?

  SvaraRadera
 10. Ska vi vara alldeles, alldeles ärliga är det väl ganska mycket kyrkligt och annat hat som projiceras på Helle Klein också? De av oss kommentatorer på Helenas blogg som ber välvilliga böner för Helle Klein i sin aftonbön kan kanske räknas på en tjurkalvs fingrar? Eller finns det någon mer än jag? Ursäkta i så fall min fördomsfullhet.

  Jag finner faktiskt en hel del av Helle Kleins kritik mot dej och Dag Sandahl fullt begriplig och sammanhängande (utifrån hennes världsbild). I vissa fall delar jag den själv. Jag tror att vi borde behandla Helle Klein mer seriöst - dock inte bugande och svassande - än vi (läs: Dag Sandahl) ibland gör och slänga offerkoftan, Helena. Är det bara lögn allt hon skrivit om dej och dina SD-kontakter? Även om du själv inte är fascist/rasist kanske du ändå i politisk naivitet har legitimerat en del av det som kröp fram i järnrörsskandalen?

  Grupptryck och ideologisk dominans finns i alla sammanhang och måste få finnas; det hör till spelets villkor även om de politiska partiernas inflytande måste bort. I en FK-dominerad kyrka - fast utan stiftskollekter till Kyrka och Folk och Svensk Pastoraltidskrift! - skulle Helle Klein och våra liberalteologiska präster och biskopar sitta risigt till. Utan att vi fördenskull (väl?) vill att någon av dem ska gå och dö.

  SvaraRadera
 11. Oroande!

  Ditt språk har här mist en del av sin sedvanliga elegans. En beklaglig och ovanlig tankelapsus med leendet i prästskjortan, dessutom.
  Du är utan tvivel svårt tagen. Kanske bäst att släppa. Stridsvana proffs som Helle och Dag Sandahl livas av larmet. Vi vanliga gör under stress misstag som utnyttjas. Du är inte målet för Helle. Du är medlet att komma åt Dag och Frimodig Kyrka. Dag angriper och hotar framgångsrikt Seglora Smedjas ekonomiska bas. SS är Helles baby - vad gör inte en mamma när hennes unge hotas? F K utmanar (s)venska Kyrkan så som Helle vill se den. Ligg lågt - Stormen är redan över! Du är inte primärmålet.

  Vår främsta plikt är mot vår familj och att överleva.

  Gud välsigne+ dig!

  Lars Jensen

  SvaraRadera
 12. De saktmodiga skulle komma först, var det så? Min svåger är troende, jag är naturvetare. Men Helle Klein kommer nog i slutet av kön. Så vårda dina relationer med din familj och glöm famösa påståenden.

  SvaraRadera
 13. Vad menar Helle Klein? Menar hon att det är Seglora gänget som skall ha rätten att bestämma vilket demokratiskt politiskt Svenska Kyrkans Präster får tillhöra.
  Usch vilken obehaglig människa.
  I förlägningen. Att bara mäniskor med rätt politisk uppfattning får tillhöra Svenska kyrkan? Rätt?

  SvaraRadera
 14. Stå på dig Helena, präster som du behövs i Svenska kyrkan. Sådana som Helle Klein blir däremot Svenska kyrkans grav. Men kanske måste saker raseras för att sedan byggas upp igen, såsom Jesus Kristus rev templet och byggde upp det på tre dagar igen.

  SvaraRadera
 15. Det finns människor som månar om verksamheten, som försöker göra ett bra jobb. Och så finns det människor som inte bryr sig alls om verksamheten utan bara om att skaffa sig makt och positioner. Högst upp i de flesta organisationer hittar vi den senare människotypen.

  SvaraRadera
 16. Ja, nu har ju Helle Klein Gud på sin sida så då tappar hon ju allt förstånd och litar 100% på den egna godheten, fast det är ju inte godhet, inte ens släkt med den saken utan de egna ideernas triumf, utan någon känsla för behovet av självkritik! Den har väl aldrig haft något att säga till om och nu är den ju fullständigt borta! Allt hon gör och säger är perfekt nu!

  Mvh
  Nisse

  SvaraRadera
 17. Ingegerd Wahl16 april 2013 20:05

  Det är tur att det finns några kommentarer här som inte ger Helena Edlund sitt oreserverade stöd. H-s tolkning av det Helle Klein skriver är mycket märklig, och överdriven. Jag har också svårt att förstå varför man som präst i Svenska kyrkan vill skriva på en webbsida med anknytning till SD? De kan knappast anses helt rumsrena och demokratiska vad gäller politiken, även om de är invalda i riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingegerd,
   Tack för dina åsikter. Själva poängen med det jag hävdar är ju just rätten för oss att ha olika åsikter.

   Dock kan jag inte riktigt förstå vad du menar med att jag skriver på en "webbsida med anknytning till SD"? Så vitt jag vet var det just Helle Klein som hävdade detta, och då gällande min text om de afghanska ISAF-tolkarna som skrevs för denna blogg. Texten lades sedan ut på en annan blogg, som dock inte drivs av SD så vitt jag vet. Det är något Helle Klein hävdat. Helle Klein beskyllde mig i samma sammanhang för att ljuga om Försvarsmakten (vilket jag inte har gjort) utan att närmare bevisa denna "lögn". Överdriven och märklig tolkning från min sida gällande Helle Kleins påståenden, säger du? Tja, det beror väl på om man tycker att det är okej att en annan (prästvigd) person ägnar sig åt att beljuga en eller inte.

   Vänlig hälsning
   /Helena

   Radera
  2. Ingegerd Wahl17 april 2013 09:53

   Hej igen. Ok, om det är så att du inte skrivit på en webbsida som har anknytning till SD, så är det väl bättre att svara HK så som du gjort till mig, istället för att tala om att hon hatar dig, mm. Personligen känner jag mig illa berörd av en del av det du skriver om henne, än mer av vissa kommentarer här. Stärker mina åsikter om lågt i tak i kyrkan, tyvärr.

   Radera
 18. Varför ska inte Helena Edlund få uttala sig politiskt utan att få utstå kritik mot detta när andra religiösa ledare, t ex Omar Mustafa och en del andra får göra det och i mycket, mycket värre ordalag och med mycket värre åsikter än vad som förekommit från Helena på hennes bloggsida?
  Vad är det för demokrati och åsiktsfrihet? Å ena sidan får en svenska präst inte uttala sig i politiska spörsmål, medan en annan religiös ledare som företräder en religion som både är antidemokratisk och förtryckande får både väljas in i den Socialdemokratiska partiledningen samtidigt som han är ordförande i Islamistiska Förbundet och därigenom företräder en antidemokratisk och kvinnofientlig samt antijudisk inställning?
  Då måste jag verkligen ge mitt fulla stöd till Helena, som verkligen försöker uttrycka medmänsklighet och krav på rättvisa för människorna - alla människor, inte bara de med "rätt" tro!

  SvaraRadera
 19. Hej igen, Ingegerd,

  HK vet mycket väl hur det ligger till. Önskar dock uppmärksamma dig på skillnaden mellan att presentera lögner och ogrundade påståenden eller att presentera fakta och sin egen upplevelse av förföljelse.

  Att det är lågt i tak inom SvKy är vi överens om. Situationen kan förbättras om vi börjar möta varandra med argument och motargument istället för med lögner och kränkningar som inte hör hemma i samhället över lag, och allra minst i en kristen kyrka. Dock har situationen gått så pass långt nu att vi är många som känner oss tvingade att gå ut och redogöra för hur smedjan behandlat oss - och därigenom påtala att biskoparna nu måste ta sitt ansvar.

  Att "det goda hatet" förtigs och till och med stöds ekonomiskt av stiften är oacceptabelt.

  Vänlig hälsning
  /Helena

  SvaraRadera