måndag 8 april 2013

#53. Proportionalitet och frimodighet

Alla som varit i kontakt med den militära världen har stiftat bekantskap med proportionalitetsprincipen, ett begrepp som är lika viktigt som svåruttalat. För skyttesoldaten kan det hela konkretiseras genom att man inte skjuter på någon som kastar sten, längre upp i hierarkin bör befälhavaren förstå att man inte beordrar en kärnvapenattack mot tio bönder med kalasjnikovs.

Det hela handlar alltså om att man inte ska ta i mer än nödvändigt och det hela kan (och bör) tillämpas även i civila sammanhang.

En snabb sökning på Wikipendia ger vid handen att begreppet kan beskrivas såsom följer:

Proportionalitetsprincipen, inom juridiken den princip som säger att åtgärder inte skall gå utöver det som är nödvändigt med hänsyn till ändamålet. Enligt denna princip vägs olika intressen mot varandra, till exempel samhällets krav på säkerhet mot individens rätt till integritet.

Proportionalitetsprincipen är en rättssäkerhetsprincip, som innebär att det skall råda balans mellan mål och medel.”

Kodordet är balans. Å ena sidan ska man hålla tillbaka när det är möjligt, å andra sidan kräma på ordentligt när så krävs.

Idag publicerar Dagens Seglora/Seglora smedja tre (!) olika alster med det tydliga syftet att misskreditera Frimodig Kyrka. Nej, förresten. Det är faktiskt fem alster, om man räknar med Helle Kleins ledare och redaktör Irvings bottennapp från förra veckan.

Att man försöker nå sitt mål genom att associera Frimodig Kyrka till enskilda individer som sedan beskylls för än det ena, än det andra är ju inget annat än klassisk segloriansk taktik.

Jag tänker inte gå in på de enskilda alstren. Det hela är för fånigt för det. Däremot kan det ju vara konstruktivt att fråga sig vad som föranleder denna frenesi från smedjan? Eller, för att hänvisa till Wikipediabeskrivningen, vilket är ändamålet som gör att dessa åtgärder anses nödvändiga?

Utgör verkligen Frimodig Kyrka ett så stort hot mot makten (vilken makt?) att de som nu besitter makten (vilka är det?) tillåter två präster i Svenska kyrkan att fortsätta publicera denna typ av material – trots att dessa två präster genom sitt agerande bryter mot allt vad prästlöften heter? Varför har de carte blanche? Och så den eviga frågan – vem finansierar?

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Detta är ett smutsigt och ovärdigt agerande i samhället i allmänhet och i en kristen kyrka i synnerhet. Det är anti-demokratiskt och hotar hela kyrkovalets legitimitet.

Tydligen har biskoparna åkt på retreat, så därifrån lär väl inget komma nu heller. Men det behövs kanske inte längre. Ett efter ett läggs nämligen korten på bordet och ibland talar även tystnaden.

Frimodig Kyrka behöver bara fortsätta vara – frimodig.

4 kommentarer:

 1. Helena,
  Jag vill bara säga att du är ett föredöme som inspirerar. Jag tycker om dig!
  /Anders

  SvaraRadera
 2. Du är verkligen modig Men tro inte att biskoparna skulle ens komma på tanken att reagera. De är tyvärr alltför beroende av politikerna. Gör de inte som de säger hotas deras egen ställning. Se bara på biskopsavsättningen i Växjö, som i grunden handlade om just det. Glöm inte att politiker aldrig frivilligt ger upp sin makt. Det var länge sedan socialdemokraterna beslöt att hålla kyrkan i sitt grepp. Det gäller fortfarande. Det är ruggigt och gör i förlängningen att även opolitiska nomineringsgrupper kan reduceras till en slags gisslan, eftersom de aldrig kan växa sig tillräckligt starka och hota den socialdemokratiska och centerpartistiska dominansen. Därför skulle jag aldrig komma på tanken att rösta i ett kyrkoval, där bara 10% röstar, där kostnaderna är enorma och där politikerna lägger grunden för sitt underkuvande av Kristi kyrka.

  SvaraRadera
 3. Jag instämmer med Anders. Mediadrevet har gått igång ordentligt sedan det valdes ny präst i församlingen där jag bor. Jag är visserligen inte med i Svenska kyrkan men jag känner prästen i fråga mycket väl och jag är övertygad om att han tar det som en komplimang när han blir kallad svartrock.

  Det behövs fler präster som är som dig, Helena. Du håller sig till Bibeln och om alla präster i Svenska kyrkan vore som dig så skulle jag varit medlem i SvK idag.

  Tack för ditt svar som jag fick på mejlen igår, det var ett betryggande svar! :)

  //Tomas

  SvaraRadera
 4. Hej igen! Ja, Seglora smedjas attacker på Dag Sandahl saknade proportionalitet. Men jag måste till Seglora smedjas försvar säga att Kent Wisti faktiskt är en begåvad tecknare och (ibland) satiriker. Hans senaste ruta om biskoparnas retreat och inomkyrklig konflikthantering är ju t.ex. lysande. Men vad bra att Wejryd ringde dej före retreaten!

  SvaraRadera